Тройна сила на витамините

Тройна сила на витамините

Подготвихме за вас статия за ползите от витамините D, цинка и селена, техните свойства при превенцията на коронавирусна инфекция. Редица проучвания разкриват зависимостта на концентрацията на витамин D, цинк и селен от тежестта на протичането на болестта COVID-19: колкото по-ниско е нивото на тези вещества, толкова по-тежко протича заболяването. И обратно – при нормално съдържание на тези микроелементи по-често се наблюдава леко протичане на COVID-19 и вероятността от инфекция е по-ниска.

Витамин D Изследователи от Медицинския университет в Чикаго установяват, че тези хора, които са с дефицит на витамин D (<20 ng / ml) и не са били лекувани, са почти два пъти по-склонни да получат положителен тест за COVID-19, отколкото тези, които са имали достатъчно ниво на витамин. Относителният риск от положително тестване за COVID-19 е бил 1,77 пъти по-висок при пациенти с вероятна недостатъчност на витамин D в сравнение с пациенти с вероятно достатъчен статус на витамин D, разлика, която е била статистически значима “, заявяват авторите в наскоро публикувано JAMA Network Open Research Материали.

Витамин D повлиява метаболизма на цинка, което намалява способността на коронавирусите да се репликират. Изследователският екип също така заяви, че „по-високите нива на витамин D корелират с по-ниските нива на интерлевкин 6, който е основната цел за контролиране на цитокиновата буря в COVID-19“. Въпреки името си, витамин D всъщност е хормон, който помага на организма да усвоява калция. Не се среща почти никъде, освен в мазна риба и яйца, но под въздействието на ултравиолетовите лъчи кожата ни произвежда собствен хормон от обикновен холестерол. Цинк „Необходимите нива на цинк в организма могат да намалят вероятността от респираторни инфекции, пневмония и нейните усложнения“, казват учените. Цинкът играе важна роля в регулирането на имунитета и поддържа устойчивост на възпаление, поради което неговият ефект върху организма се разглежда в много изследвания по отношение на профилактиката на COVID-19.

Повишените нива на цинк в риновирусите показват забавяне на вирусната репродукция (репликация) и стимулиране на производството на интерферон алфа, който има антивирусна активност. Цинкът също подобрява имунитета, като засяга много части на имунната система. Същият ефект има витамин D. Допълнителният прием на този витамин за профилактика на коронавирусна инфекция се предписва в много официални препоръки. Добрите източници на цинк включват агнешко, телешко, пилешко месо, стриди и омари. За по-добро усвояване на цинка те трябва да се консумират със зеленчуци. В допълнение, черният ориз, черният сусам, соевите храни, гъбите, целината, бобовите растения, лещата, ядките, слънчогледовите семки и бадемите също са добри източници на цинк.

Селен Селенът (Se), естествен микроелемент, играе ключова и сложна роля в имунната система. Документирано е, че дефицитът на селен е свързан с по-висока чувствителност към вирусни РНК инфекции и по-тежък резултат от заболяването. Инфекции като COVID-19, настинки, грип и херпес се причиняват от различни видове РНК вируси, които могат лесно да мутират (да променят своите антигени). Това означава, че имунната защита трябва да започне от процеса на разпознаване. Това е особено проблематично в имунокомпрометирани ситуации. Тук селенът играе жизненоважна роля. Голямо количество селен се съдържа в ядките (шам фъстък и орехи), боб, царевица, грах, свинска мас, чесън, морски риби, елда, овесени ядки, ориз, слънчогледови семки. За съжаление на жителите на по-голямата част от територията на Русия липсва всяко от тези три вещества. Например 30-40% от руснаците имат недостиг на цинк.

Сред възрастните хора с диабет, затлъстяване, чести настинки и хронични заболявания на белите дробове, злоупотребяващи с черен дроб или алкохол, дефицитът на цинк и селен се наблюдава в 60–80%. Като се има предвид тази ситуация, лекарствата могат да се приемат, без да се изследва съдържанието им в организма. Но това може да се направи не по-дълго от 3 месеца и в умерени дози. За цинк той е 5-10 mg на ден, за селен – 50 mcg, за витамин D – дневният прием от 600-800 IU (15-20 mcg). Във всеки случай това ще засили имунната система. Но е по-добре, разбира се, да направите анализ и да проверите съдържанието на компонентите на „тройния коктейл“ в тялото. В случай на сериозен дефицит приемът е необходим по-дълго, а дозите – повече, които се определят от лекуващия лекар. Не забравяйте да се храните добре с достатъчно количество храна, богата на тези хранителни вещества. Бъдете здрави. Погрижете се за себе си и близките си!

Полезно