Колагенът – Всичко, което трябва да знаете

Колагенът – Всичко, което трябва да знаете

Колагенът е най-разпространената форма на протеин в телата ни – до 30% от всички, протеини, които притежаваме. Вероятно сте забелязали всички хранителни добавки, смутитата и десертни барчета със съдържание на колаген? Това не е случайно!

 

Рекламата на хранителните добавки с колаген често ни казва, че вместо да разчитаме на естественото производство на колаген в нашите тела, ние трябва да поглъщаме лъжички от животински, прахообразен колаген, за да поддържаме кожата си еластична, ноктите ни здрави, кичурите ни пищни, а ставите, зъбите и костите ни безкомпромисно здрави.

 

Истината за колагена

 

Тялото ни наистина произвежда само колаген, но истината е, че снабдяването с този градивен белтък в нашия организъм намалява след 25-тата ни годишнина. Негативните ефекти пък започват да се показват след 35-тата ни годишнина – износени стави, наболяващи кости, проблеми със зъбите, липса на енергия, по-слаба коса и други.

 

Това е и основната причина да се препоръчва допълнителен прием на колаген. Може би ще прозвучи парадоксално за някои, но консумацията на колаген стимулира тялото да произвежда собствен колаген – колкото и където е необходимо.

 

Направихме дълбоко проучване, за да разберем дали има истина в някое от тези твърдения и дали скоро трябва да започнете да добавяте колаген към сутрешната си напитка.

 

На първо място, какво е колагенът?

 

С риск това да звучи като учебник по биология в гимназията, ще кажем, че колагенът съставлява около една четвърт от протеина в телата ни и основната му функция е структурна. Всяка колагенова молекула има формата на тройна спирала, изградена от повтаряща се последователност от три аминокиселини. Колагенът буквално “държи телата ни заедно”, като укрепва сухожилията, свързва меките тъкани със скелета и поддържа нашите органи и еластичността на кожата.

 

Също така е критичен градивен елемент, който изгражда нашите кости, зъби, кожа на косата и ноктите. Когато структурата на тройната спирала се нагрява (или, на научен език, „хидролизира се“), тя се отвива и образува по-малки молекули, които тялото ви по-лесно усвоява.

 

Колагенът е основният структурен протеин при всички животни (не само при хората!), Открива се най-често в тъканите, костите, сухожилията, връзките, хрущялите и кожата, но и в ограните. Някои храни, които са с високо съдържание на колаген, включват костен бульон, яйчни жълтъци, пиле и сьомга.

 

Как колагенът се превръща в колаген на прах?

 

Колагеновият прах, намиращ се в хранителните добавки, е направен от животински тъкани, включително (подгответе се) кожата и костите на говеда (телешки колаген) и прасета (свински колаген), рибени люспи и черупки от яйца. Когато се обработват, протеините се превръщат в желатин, който след това се разгражда още повече, за да се образува прах, който попада в бурканчето с колагенови хранителни добавки.

 

Как може колагенът на прах да ми помогне?

 

Според фирмите, произвещи колаген на прах, тези добавки могат да предложат подкрепа на косата, кожата, ноктите, мускулите, костите и ставите. Някои твърдят, че колагенът на прах може да подобри съня, да подобри здравето на червата и да контролира теглото ви. Смята се, че яденето на храни, богати на витамин С, заедно с добавките на колаген на прах, ще засили производството на колаген.

 

Повечето марки съветват да използват колаген на прах вместо протеин на прах и да го разтварят в горещи или студени течности. Това е мястото, където науката се опитва да навакса с маркетинговите претенции. Когато поглъщате добавки с колаген, вие не добавяте директно колаген към изтощеното количество. Това е практически невъзможно! Няма начин да насочите добавките с колаген към области, които липсват. Просто консумирате градивните елементи (аминокиселинни пептиди) с надеждата, че те се абсорбират от кръвта ви.

 

В  научната общност няма категоричен консенсус дали колагеновият прах отговаря на твърденията му, но има обещаващи факти в тази посока. Ето какво казва Мариса Мур, регистриран диетолог в Атланта, Джорджия: „Въпреки че се нуждаем от повече доказателства, за да направим препоръки, има обещаващи изследвания, че добавките с колаген могат да помогнат за подобряване на здравето на ставите и евентуално да повишат хидратацията и еластичността на кожата. Колагенът се предлага под формата на хапчета и прах, като последните могат да се добавят към храни като пудинг от семена от чиа, смутита или кафе. “ Ключовите думи включват „може“ и „възможно“.

 

Подходящ ли е колаген на прах за мен?

 

Данните показват, че потребителите в  САЩ са похарчили около 172 милиона долара за колагенови продукти през миналата година – с 30% повече от 2019 г., сочат данни на Nutrition Business Journal.

 

Това превръща колагенът в една от масовите хранителни добавки, които са вече достъпни и за българските потребители. Славата му се дължи както на многобройните здравословни ефекти, така и на твърдението, че ще ни направи по-красиви и по-енергични, така и на липсата му на каквито и да е странични ефекти.

 

Ако се чудите дали колагенът е подходящ за Вас, то почти сигурно можем да отговори, че да. Няма рискове от приема му, той е напълно натурален продукт, който е познат на тялото ни.

 

Традиционният колаген може да не бъде подходящ единствено за вегани (тъй като е добит от животни), като за тях се препоръчва Рибният колаген като алтернатива.

Рецепти Съвети