Как мога да сваля килограми без изтощителни диети

Как мога да сваля килограми без изтощителни диети

Диетите са нещо, което всички мразим, но когато се борим с няколко или доста излишни килограми, диетичният хранителен режим сякаш няма адекватна алтернатива. Това е общоприетото схващане, но всъщност има други, много по-ефикасни методи за отслабване. Диетата е само един от много варианти. Тук ще опитаме да отговорим на хората, които се питат: как мога да отслабна без да гладувам?

Каква е причината за вашето напълняване?

За всяко напълняване си има причина – физиологична или психологична. За да намерите правилното решение, е нужно първо да разберете защо са се натрупали излишните килограми. Физиологичните причини за наднорменото тегло са по-лесно отстраними. Сред тях са ендокринните заболявания и особено състоянието на понижена функция на щитовидната жлеза, познато като хипотиреоидизъм.

Поради нарушение в хормоните, отделяни от щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото) настъпват различни смущения в метаболитните процеси, един от които е безпричинното напълняване. С медикаментизно лечение и допълнителни доставки на активен йод, това състояние може да бъде овладяно. Женските хормони и техния дисбаланс също са сред физиологичните причини за напълняването.

Психологичните дефицити са най-разпространената причина за затлъстяване днес. Те са трудни за диагностициране, понеже често са възникнали в ранна детска възраст. Травмите са потиснати или неосъзнавани от индивида. Обикновено в детските години се създава неправилно отношение към храната. Тя се представя като награда, а понякога и като заместител на внимание от страна на родителите. С добра терапия и теглото може да се регулира.

Хранете се осъзнато!

Правилният отговор на въпроса как мога да отслабна без да спазвам диети е: Хранете се осъзнато. Това означава не толкова да следите какво и колко консумирате във вид на броене на калории, а да присъствате активно в процеса на хранене. Важно е да избирате качествени храни, които да бъдат здравословно приготвени. По възможност по-често сурови.

Трябва да възприемате храната като енергия, а не да я смятате за награда за някакво постижение, нито пък да я използвате за утеха в тежки моменти. Всяка хапка е добре да се дъвче внимателно и продължително. Бавно хранещите се хора рядко са дебели – вероятно сте го забелязали. Добре сдъвканата храна се усвоява по-добре от храносмилателния тракт, а така се избягват гнилостни процеси в тънките и дебелото черво.

Когато сте осъзнати, е малко вероятно да започнете да се тъпчете с вредни храни в късните часове, докато се излежавате пред телевизора. Често хората с излишни килограми дори не осъзнават, че са отворили и изяли цял пакет чипс, вафли, бонбони, шоколад и т.н. Заменете снаксовете с плодове и зеленчуци. Доказано е, че с полезни храни не може да се прекали, защото те наистина засищат, а не са просто празни калории.

Уверяваме ви, че далеч не сте единствените, задаващи си въпроса как мога да отслабна без да спазвам изтощителни и стресиращи диети. Всъщност, диетите са възможно най-неефикасният начин да се редуцира телесното тегло, а често водят сериозни здравословни проблеми със себе си. Хранете се балансирано, тоест от всичко по малко. Яжте с удоволствие, но като гастроном, а не като чревоугодник.

В началото можете да си помогнете и с някаква хранителна добавка, отговаряща на вашите нужди. Изберете продуктите базирани на зелен чай, защото те помагат на тялото да се изчисти от токсините и по този начин забързват метаболизма. Не разчитайте единствено на хапчетата за отслабване обаче. Те работят, само когато и вие го правите.

 

Диети Отслабване