Какво е имунитет?

Какво е имунитет?

Това са защитните свойства на нашето тяло, които се проявяват в способността да открива чужди за него бактерии и вируси, а също и да се бори с тях. Добрият имунитет определя нашето здраве.

Обикновено има два вида имунитет:

 

Естественият (или вроден) имунитет е този, който се придобива при заболявания и след това се наследява.

Изкуственият имунитет е този, който човек придобива в резултат на въвеждането на готови антитела или ваксини (ваксинации). В този случай тялото започва да произвежда свои собствени антитела и тази способност се запазва в продължение на много години.

Тялото започва да създава имунна система от раждането и завършва формирането си едва след пубертета.

Но дори и най-силният имунитет може да отслабне с възрастта и всеки от следните фактори може да бъде виновен.

 

Причини за намален имунитет

Сред основните причини за намален имунитет:

Редовен стрес и депресия.

Психическа и физическа умора.

Липса на сън.

Хирургия и химиотерапия.

Прием на антибиотици и други лекарства за дълго време.

Пиене на алкохол, тютюнопушене и други лоши навици.

Преяждане.

Неправилно хранене, тоест излишък в диетата на мазнини, захар, сол, неестествени храни с различни вредни багрила и консерванти.

Пасивен начин на живот.

Бременност.

Признаци на отслабен и намален имунитет

Временното намаляване на имунитета първоначално се определя от общото състояние на човек. При необходимост се извършват лабораторни изследвания. Въз основа на резултатите от теста имунологът може да диагностицира вторичен имунодефицит и да предпише коригиращо лечение. Понякога са необходими радикални методи за възстановяване на имунитета, но те имат своите недостатъци.

За да повишите своят имунитет заложете на прясната природна храна от плодове и зеленчуци и разходките сред природата на Западните Родопи, заповядайте в къща за гости в Триград.

За да откриете проблема по-рано и да помогнете на имунната система да отскочи по по-щадящи начини, е важно да слушате внимателно тялото. Следните симптоми трябва да ви предупреждават:

Чести настинки. Обикновено възрастен е болен не повече от четири пъти годишно.

Умора, лоша работа, увреждане на паметта. Ако ежедневието и условията на живот не се променят и общата жизненост намалява, това е повод за безпокойство.

Сънливост през деня, особено ако се проявява дори когато спите достатъчно през нощта и останете заспали.

Чести промени в настроението, апатия. Не бъдете безразлични към душевното си състояние. Сезонната депресия може да продължи не повече от две седмици. Ако лошото настроение продължава по-дълго, трябва да признаете проблема и да предприемете действия.

Промяна във външния вид. Кожата става суха, алергиите се влошават без видима причина, има подпухналост, тъмни кръгове под очите. Състоянието на косата и ноктите се влошава.

Ниска температура. Тя може да се задържи през деня или да се изправи вечер без причина

 

 

Полезно Рецепти